Egy rendhagyó színdarab Szent Margit napra

Ha valaki csak úgy, felületesen beletekint a szövegkönyvbe vagy bekukkant az egyik próbára, úgy gondolhatná, hogy ez nem ünnepi darab. Ez nem való Szent Margit napra. Pláne nem arra a napra, mikor iskolánk fennállásának 100. esztendejét ünnepeljük.

 
Szent Margitról írták, hogy „Semmiképpen ő magát dicsérni nemhagyja vala: magahányást és hívságos szót mindenestül fogva megutál vala.”
Ezért gondolom, hogy talán neki is tetszene, ha most nem őt méltatnánk, hanem mindenféle pátosz nélkül beletekintenénk azoknak az életébe, gondolataiba, akik úgymond, a kezeink között nőnek fel.
Akik itt immáron 100 éve jönnek, felnőnek s elmennek. A Megváltós nővérek értük hozták létre az iskolát és ma is értük dolgozunk itt mindannyian.
100 év iskola, száz év „Margit”. Nem csak Szent Margit, hanem „Kaffka” is. Akkor is diákok százai jártak ide, akik sokszor ugyanúgy éreztek, mint a maiak. Ők a kamaszok.
Ha valaki valakiért (valakikért) imádkozik és engesztel, meg kell ismernie annak személyét, gondolatainak és motivációinak mélyét. Erre empátiára van szükség.
A darab jelentős részét a diákok írták. Ők ezúttal nem leckét mondanak fel, nem megtanult tananyag szól belőlük. Most ők a lecke. Ők az anyag, a színház és a kultúra.
Eklektikus módon és nem mindig egyértelműen kapcsolódnak egybe érzések, hangulatok, történések. A műfaji határok elmosódnak. Totálszínház ez, ahol a próza, a líra, a zene és a tánc keveredik diákosan komolyan és halálosan komolytalanul. A közönség pedig talán úgy érezheti majd, hogy neki is része van a darabban. Hiszen mi vagyunk. És nem véletlenül vagyunk. Ez ünnep.
Így ajánljuk a darabot Szent Margitnak és az ő Mesterének, az Úr Jézusnak, és hívunk mindenkit nagy szeretettel erre a rendhagyó előadásra.
 
A 2020. január 16-án 18:00 órakor kezdődő előadás nyilvános. Kérjük részvételi szándékát jelezze az alábbi linken, hogy fel tudjuk mérni az érdeklődők számát!
Jelentkezés a balla.lajos@szmg.hu címen!

 

 




Naptár
Aktuális | Kovetkező események
ImpresszumAdatkezelési tájékoztató

Minden jog fenntartva © Szent Margit Gimnázium

Tervezte az Unicial