Igazgatói kérdezz-felelek - ELINDULT 

Kérdéseket a nyiltnap@szmg.hu címre írjuk.
Alább megjelennek a válaszok, elöl mindig a legfrissebb kérdések és a ráadott válaszok.
GYAKRAN KELL FRISSÍTENI, HOGY LÁSSUK A LEGÚJABB KÉRDÉSEKET ÉS VÁLASZOKAT.


 

 

Köszönjük az érdeklődést!
A később felmerülő kérdésekre hétőfől válaszolunk ezen az oldalon.

V.: Bocsánat - már 739 :-)

K.: Mekkora a látogatottsága a nyílt napnak?
V.: Ezt a tájékoztatót már 680-an figyelték...

K.: Azt szeretném megkérdezni, hogy ha matematikából közepes vagyok, de törekszem kijavítani, akkor van-e esélyem a hatosztályos oktatásba bekerülni önökhöz.
V.: Van, de valóban érdemes erősíteni ezt a tárgyat is, hogy mások ne kerüljenek eléd.

K.: Köszönöm, hogy óriási erőfeszítések árán lehetőséget teremtettek az iskola bemutatására, megismerésére. Fantasztikus volt látni a nyílt órákat, a kísérleteket és a többi érdekes információt tartalmazó kisfilmet. Máshol ilyen részletes bemutatással nem találkoztam! A honlap is nagyon jól áttekinthető, én minden kérdésemre választ kaptam.
V: :-) Köszönjük!

K.: Ha visszaáll a hagyományos oktatás, milyen szinten maradnak meg a digitális oktatási formák?
V.: Mi eleve havi egy online napot tartottunk eddig is a kompetenciák fenntartására. Természetesen a jelenlegi gyakorlatból sok mindent átültetünk a valós tanításba is, illetve különösen örülünk annak, hogy a pedagógus társadalom - nálunk is és máshol is - egyre inkább használja a IKT eszközöket. A gyerekeink külön örülnek ennek.

K.:  A Hit- és világnézeti felvételi írásbeli és szóbeli is vagy csak írásbeli? Mikor van ez a felvételi?
V.: Csak írásbeli, a szóbelin már inkább csak szövegolvasás, annak visszaadása, értelmezése, és általános kérdések vannak. Az írásbelik és szóbelik általános ideje a felvételi tájékoztatóban olvashatók.

 K.: Köszönöm, hogy lehetőséget biztosítanak jelen helyzetben is, hogy részt vegyünk a nyílt napon, és kérdéseket tegyünk fel. Az én kérdésem egész egyszerű: mennyi szokott lenni a felvételi ponthatár?

V.: Valójában nem egyszerű a kérdés, mert ez minden évben változik. Azonban az tudom mondani, hogy egyre magasabb ez a pontszám, most már igencsak az országos átlag felett van az, amellyel bekerülnek hozzánk a diákok. 

K.: Érdeklődnénk, hogy hogyan kell elképzelni a munkaközösségeket. Több évfolyamot érintő szakkör jellegű csoportok, vagy csak a 11-12. évfolyam emelt szintű képzésein résztvevőket érinti? A gyermekünk történelem és földrajz-biológia érdeklődésű, hatodikos.
V.: A munkaközösségek a tanárok csoportjai. Minden évfolyamban indítunk szakkört szinte minden tárgyból - most a kovid miatt-alatt ez szünetel, Az évfolyamoknak külön van a szakkör. A 11-12. évfolyamban is vannak még szakkörök, de ott már nagyon komoly emelt szintű oktatás is folyik sok tárgyból (magyar, történelem, matematika, fizika, kémia, biológia, földrajz, informatika, angol, német). 

K.: Azt szeretnénk megkérdezni, hogy szóban is mond-e Ön ma pár szót.
V.: Most ez a szóbeli válasz felülete, de biztos vagyok abban, hogy személyesen is találkozunk.

K.: Hany uszas ora van egy heten?
V.: Egyelőre egy sincs sajnos - a kovid miatt. Alapvetőn heti egy van a 7-10. évfolyamokban.

K.: Kell-e regisztráció a Hit- és világnézeti felvételihez?
V.: Nem. Meg kell jelenni az adott időpontban.

K.: Ha beteg vagyok a központi írásbelin - akkor milyen lehetőségeim vannak a pótlásra?
V.: Pótló írásbeli: január 28. csütörtök 14:00. - ugyanott, ahová leadta a központi írásbelire történő jelentkezési lapot. Ilyenhez igazolás kell. Amennyiben ekkor is beteg v. karanténban van valaki - sajnos arra még nincs protokoll; de mivel számítható, hogy előfordul, ezért az valószínűleg országosan is szabályozva lesz.

K.: Szeretném megkérdezni, hogy az első nyelv választásának feltétele-e, hogy az általános iskolában azt a nyelvet tanuljuk. Jelenleg iskolától függetlenül tanuljuk csak azt a nyelvet, amit elsőként szeretnénk megjelölni a jelentkezésnél.
V.: A korábbi kérdésekre adott válaszok (épp ez alatt) segítenek ebben.

K.: A négy évfolyamos képzésben a német milyen szinten indul „első nyelvként”
V.: Valóban fontos kérdés. Olyannak érdemes a németet bejelölni, aki már két-három évet tanult németül. Ugyanis ők a hat évfolyamos képzésen a kilencedikbe elérkezett csoportokhoz szoktak csatlakozni.

K.: Hetedik osztályban milyen szinten indul az angol, illetve a német?
V.: Angolból három csoport indul – három szinten, de a legkezdőbbek is már valamennyit tanultak angolul – így aki az angolt jelöli be első nyelvnek, annak nyáron érdemes egy néhány hetes kurzust vennie. Németből egy csoport indul, legtöbbször már ők sem kezdők, ezért teljesen kezdők inkább az angolt válasszák, vagy pedig már érdemes elkezdeni egy német felkészülést.

K.: Tisztelettel azt szeretném tudni,hogy a hittan írásbeli,szóbeli felvételihez található-e esetleg segédanyag vagy a tavalyi kérdéssor?
V.: Hitüket rendszeresen nem gyakorlókat is veszünk fel, sőt, akad olyan diákunk, aki meg sincs keresztelve. A legfontosabb számunkra, hogy nyitottak legyenek, elfogadják az iskola értékrendjét. Így a világnézeti teszt inkább csak információ. Van hét tesztkérdés az evangéliumból, majd a rövid írásbeli másik része három felé oszlik: katolikusok, protestánsok és vallásukat nem gyakorlók felé. Ez kérdéssor belső használatú, csak az igazgató látja. Kiadni nem szoktuk.

K.: A kisfilmeket nézve és a tájékoztatókat olvasva, úgy tűnik, hogy a fizika – kémia - biológia oktatás meglehetősen hangsúlyos és erős. Az a tanuló, aki 4 vagy 5 osztályos gimnáziumba jár Önökhöz és inkább humán beállítottságú, tehát a magyar és történelem tárgyak iránt érdeklődik inkább is megtalálhatja a számításait?
V.: Köszönjük, hogy belenézett a filmekbe. Való igaz, a reál tárgyakból könnyebb színes bemutatót készíteni. Ezek a tárgyak hangsúlyosak ugyan nálunk, de nagyon sokfélék a diákjaink. Érdemes tudni, hogy alapvetőn a továbbtanuló érettségizők – országos szinten – nyolcvan százalékban valamilyen reál tárgyból tanulnak tovább. Így az igazán jó iskolákban erős a reál-oktatás (matematika, fizika, kémia, biológia, földrajz), és természetesen a humán (magyar, történelem, művészetek) tárgyakból is hasonló színvonalon oktatnak, ráadásul a nyelvoktatásnak is komolynak kell lenni – egy jó iskolától mindez elvárt. Mi ezt követjük.

K.: Milyen szinten indul az Angol nyelvi előkészítő?
V.:  Mivel kezdő csoport nem indul, alapvetőn olyanok jelentkezését várjuk, akik már korábban tanultak valamennyit angolul (vagy iskolában vagy magán úton). Pre-Intermediate szintű könyvvel kezd a csoport (egyszerű jelen idő, folyamatos jelen idő, egyszerű múlt idő, jövő időt kifejező alakok (will, going to)). Azonban nyáron egy egyhónapos komoly kurzussal fel lehet készülni a csatlakozáshoz; vannak is ilyenek a jelenlegi nyelvi osztályban.

K.: Amennyiben gyermekem eddig német nyelvet tanult, ne írjuk be az 5 osztályos Nyek képzést?
V.: Nyelvi előkészítő csak angolból indul.

K.: Lesz központi írásbeli?
V.: Reméljük. Reméljük hogy te is reméled. Mert olyanokkal jó együtt tanulni, akik hasonlóképp készültek és feleltek meg egy felvételin, ahogy te is.

K.: Lehet a négyévfolyamosra és a nyelvi előkészítőbe is jelentkezni egyszerre?
V.: Igen, nagyobb is lesz az esély. A jelentkezési lapot ennek megfelelőn kell kitölteni, mindkét képzést be kell írni, természetesen sorrendet adva.

K.: Mekkora a túljelentkezés?
V.: Tavaly a ponthatárokat elérőkből a 6 évfolyamosra kétszeres, a 4 és 5 évfolyamosra háromszoros volt a túljelentkezés.

K.: Ha a választandó 2. nyelvet már tanultam, akkor azt tudom azon a szinten tanulni a Szt.Margitban is?
V.: A 2. nyelv nálunk legtöbbször kezdő szintről indul, hiszen a legtöbben épp azért választják, mert még nem tanulták. Ha valaki a 2. nyelvet már olyan jól tudja - akkor azt érdemes külön tanulni, és inkább az iskolában egy nem tanultat választani másodiknak. 

K.: Hány diákot vesznek fel?
V.: A 6 évfolyamosra 2×34-et, a 4 és 5 évfolyamosra 36-ot - 36-ot.

K.: Nyelvi előkészítős milyen nyelvből indul?
V.: Egy, angol nyelvi előkészítős osztály indul - két csoporttal - egy közepesen kezdő, és egy haladóbbal.

K.: Mindenkit felvesznek, vagy csak a legjobbakat?
V.: Minden legjobbat.

K.: Hánykor kezdődik az igazgatói tájékoztató?
V.: Ez már az igazgatói tájékoztató :-)


 
Naptár
Aktuális | Kovetkező események
ImpresszumAdatkezelési tájékoztató

Minden jog fenntartva © Szent Margit Gimnázium

Tervezte az Unicial